Slimmer werken: Lean op de werkvloer

‘Lean denken’ betekent dat je goed nadenkt over iedere stap die je, bijvoorbeeld in het administratieve proces van je praktijk, zet. Het kan gaan om hoeveel handelingen je moet verrichten om de juiste afspraak te maken. Of hoeveel moeite de patient moet doen om zich als nieuwe patient in te schrijven.

Als je de tijd neemt om alle handelingen (of proces stappen) goed op te schrijven, blijkt vaak dat je onnodig lang over een stap doet, of dat je in minder stappen met minder fouten het werk sneller en beter af kunt hebben. Er zijn vaste methodes om verbetermogelijkheden betrouwbaar in kaart te brengen en dat levert altijd resultaat.

Aan het hand van een aantal praktijkvoorbeelden, laat Alexander zien hoe zo’n aanpak werkt. De techniek van het in kaart brengen, minimaliseren en visualiseren is zeer waardevol, de gekozen oplossing kan natuurlijk per praktijk varieren.

Resultaat

  • Je bent in staat om, samen met jouw team, een proces in kaart te brengen zoals het nu verloopt. Doel hiervan is om verspillingen en kansen voor verbering helder inzichtelijk te krijgen.
  • Vervolgens breng je in kaart hoe het proces zou kunnen lopen, als het wordt georganiseerd volgens de Lean principes.
  • Je bent geïnspireerd om stappen in procedures te vereenvoudigen en om ze te visualiseren

Spreker: Alexander Tolmeijer

Alexander studeerde Tandheelkunde en Rechten en is inmiddels 20 jaar succesvol in zijn eigen tandartspraktijk. Daarnaast is hij ondernemer en oprichter van een internetgroothandel in tandheelkundige gebruiksmaterialen. Alexander is tot juni 2014 penningmeester en vice voorzitter geweest van het KNMT, waar hij de verantwoordelijkheid heeft gehad voor omvangrijke trajecten en inzet van veranderingen binnen de branche. Momenteel is hij adviseur van het KNMT en heeft hij zitting in het Europees bestuur van tandartsen. Tevens is hij penningmeester van de VvAA. Sinds 1 september is hij samen met Elsbeth Nijhoff gestart met Dentiva, een bedrijf voor management analyse en ondersteuning voor tandartsen.

event info app
 event info app